Донаторско вече поводом обнове Цркве Светог Николе (Рајкове)

08.06.2023.

У Парохијском дому Храма Светог Вазнесења Господњег у Београду, у четвртак 8. јуна 2023. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Фондација Свети Архангели је приредила донаторско вече за обнову Храма Светог Николаја (Рајкову цркву) у Призрену.

Велику част добротворној вечери учинили су синоћ Преосвећени Епископи Рашко-призренски г.Теодосије и Новобрдски г.Иларион. Са нама је био и парох призренски о.Јован Радић, председник Одбора за обнову Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену.

Званични део донаторске вечери, посвећене обнови Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену, водила је драмска уметница Јасмина Стоиљковић, а учествовао је и гуслар Владимир Миличић из Друштва гуслара „Цар Лазар“ из Приштине.

У име Фондације Свети Архангели, члан Управног одбора Фондације, господин Жарко Илић је на донаторској вечери предао поклон Његовом преосвештенству, Владики Рашко-призренском г.Теодосију, макету рекомпозиције Цркве Светих Архангела код Призрена из 1352. године, према пројекту Предрага Ристића.

Савет Фондације Свети Архангели (др Часлав Оцић академик и др Миленко Џелетовић) уручили су на поклон Владики Рашко-призренском г.Теодосију зборник САНУ и косовско питање (100 докумената), који је приредио др Часлав Оцић, посвећен члановима Српске академије наука и уметности, који разумеју да будућност припада онима који се за њу припремају и настављају дело мудрих и часних оснивача Академије, надахнути постигнућима наших великана науке, привржени идејама заточника и жртава борбе за истину, слободу и правду, уверени да је Косово темељ српског идентитета и најскупља српска реч.

Домаћини донаторске вечери, старешина Вазнесењске цркве у Београду о.Арсеније Арсенијевић и господин Синиша Димић, оснивач Фондације Свети Архангели, примили  су благодарнице од призренског пароха о.Јована Радића, поводом обнове Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену.

Са пријатељима и гостима на вечерњем богослужењу које је служио парох призренски о.Јован Радић, уз молитвено учешће Преосвећених Епископа Рашко-призренског г.Теодосија и Новобрдског г.Илариона и на донаторској вечери, поводом обнове Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену.