Прва „Литургија у Урошевцу“

01.04.2024.

Фондација Свети Архангели и Представништво Републике Српске у Србији покренули су заједнички пројекат под називом „Литургија у Урошевцу“, као подстрек за опстанак српског народа и повратак прогнаних на простор Косова и Метохије. Прва Литургија кренула је у суботу и недељу 30.03-31.03.2024. године, у месецу када се сећамо страдалног пута нашег народа у мартовском погрому 2004. године.

Централни догађај је била Литургија у Урошевцу, где су поклоници у дане Васкршњег поста исказали солидарност са српских народом на страдалном Косову и Метохији“.

Током дводневног поклоничког путовања, обишли смо манастире Бањску, Пећку патријаршију, Високе Дечане, Свете Архангеле и Грачаницу, где су нас дочекали настојатељи манастира и водичи, који су пренели посетиоцима слово историје наших светиња. Како је догађај организован уз благослов Епархије рашко-призренске, поклонике је у манастиру Грачаница дочекао Његово Преосвештенство, владика рашко-призренски Теодосије.

Приликом пријема код Преосвећеног Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у Владичанском двору манастира Грачаница, Миленко Џелетовић, члан Савета Фондације Свети Архангели је Владики уручио повељу Друштва гуслара и епске песме „Цар Лазар“ из Приштине, у знак захвалности за сарадњу са Друштвом и све оно што Преосвећени чини за опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Миодраг Миша Бранковић, уметнички фотограф, Преосвећеном Владики пренео је поздраве од Епископа кузњецког и никољског Назарија (Руска православна црква), раније Епископа кронштатског и настојатеља Светотројицке лавре св. Александра Невског у Санкт Петерсбургу, и уручио му посебан дар, Епископску Панагију даривану на свечаности поводом прославе 800 година од рођења св. Александра Невског. Ово знамење је српска делегација, у присуству Патријарха московског и све Русије, тада примила у име Преосвећеног Владике Теодосија који није могао да присуствује свечаностима. Такође, г. Бранковић је испред Фондације Свети Архангели, Епископу уручио и посебно на платну урађену фотографију српске царске лавре, светог манастира Хиландара.

Другог дана „Литургије у Урошевцу“ одржан је Округли сто у Дому културе Грачаница на тему „Актуелни међународни односи – да ли смо на ивици катастрофе?“.

На Округлом столу панелисти су говорили о актуелним безбедоносним изазовима са којима се свет данас суочава, рату у Украјини, сукобу на Блиском истоку, али и о биоетици и изазовима са којима се суочава породица у 21 веку. Учесници овог скупа били су др Душан Пророковић (Институт за међународну политику и привреду), др Миша Ђурковић (Институт за европске студије), др Стеван Гајић (Институт за европске студије), протонамесник Драган Поповић (докторанд на ПБФ у Београду), мср Марија Стајић (Коалиција за природну породицу), економиста др Бојан Димитријевић и други истраживачи и сарадници Института за европске студије.

Поводом догађаја „Литургија у Урошевцу“, изјаве су дали Синиша Димић, управитељ Фондације Свети Архангели и Миленко Џелетовић, члан Савета Фондације Свети Архангели