Завршен овогодишњи Медимус

29.08.2023.

У прелепом амбијенту атријума Цркве Светог Спаса у Призрену завршен је осми по реду Међународни фестивал средњевековне музике Медимус.

Ове године на Медимусу нам је било задовољство да угостимо Ансамбл Луте Дуо са гошћом Грејс Њукомб.

Пол Кифер (Луте Дуо) је први пут наступао за маестра Пола О’Дета са 14 година. Од тада је одсвирао више од 1000 концерата у Европи и наступао на већини великих фестивала ране музике, радећи са великим и малим ансамблима. Наступао је са уметницима као што су Дејм Ема Кирби, Андреас Шол и Ендрју Лоренс-Кинг. Пол, тренутно ради на свом докторату на Бечком универзитету.

Марк Левон (Луте Дуо) је стручњак за рану музику, специјализован за инструменте из породице лаута. Током образовања и дугогодишње концертне каријере највећу пажњу посветио је управо средњевековној и ренесансној музици. Докторирао је музику на Оксфорду и професор је на музичкој академији у Базелу.

Небројене године концертних активности пружиле су му идеалне квалификације за интердисциплинарни приступ истраживању музике средњег века и ренесансе.

Грејс Њукомб је вокалиста, инструменталиста и професорка која се специјализовала за средњевековну и ренесансну музику. Наступала је са многим познатим ансамблима, студирала музикологију на Оксфорду, а потом певање и вокалну педагогију у Базелу где је данас гостујућа професорка. Грејс има два доктората, један са Универзитета у Саутхемптону и други са Универзитета у Бристолу. Поред музичке интерпретације, Грејс се такође бави и компоновањем.

Поред сопственог средњевековног Ансамбла Руморум, наступала је и снимала са међународно познатим ансамблима за рану музику, укључујући Ансамбл Леонес, Ансамбл Перегрина, Ансамбл Жил Биншоа и Le Miroir de Musique.

На овогодишњем Медимусу представила нам се као гошћа Луте Дуо ансамбла.

Такође, имали смо част да на Медимусу слушамо Ансамбл Парламенто у саставу три уметнице из три различите државе (Шпаније, САД и Литваније): Ејлин Монти Валдес, Холи Елизабет Скарбороу и Емил Рибокаите. Ансамбл је основан 2020. године У Швајцарској, а здружила их је љубав према музици 14. века и поезији Гијома де Машоа. До сада су наступале у неколико земаља, међу којима су Швајцарска, Финска и Аустрија.

Ансамбл Парламенто је освојио прошле године јесењу награду Schola Cantorum Basiliensis „Vier Jahreszeiten“. Кадгод су у прилици, труде се да пронађу начин да лепоту ране музике унесу и у своју локалну културу посећујући основне школе и центре за стара лица у земљама из којих потичу.

Као и сваке године, Ансамбл Медимус, који се састоји од уметника из различитих земаља, имао је част да затвори Фестивал. Ансамбл је својеврсни уметнички изазов, препун креативности и музикалности.

 

Делимо са вама тренутке са завршеног Медимуса. Надамо се да сте уживали и хвала што сте били са нама на овогодишњем Фестивалу.

Догодине у Призрену!