Одржан скуп „Ментално здравље нације, као стратешки национални интерес“

10.10.2023.

На позив Института за европске студије у Београду, Слободан Пауновић, председник Управног одбора Фондације Свети Архангели и Синиша Димић, управитељ Фондације, посетили су Бањалуку 9. и 10. октобра 2023. године и том приликом гостовали на скупу у организацији Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске, под називом „Ментално здравље нације као стратешки национални интерес“. На скупу је потписан споразум о сарадњи између Института за европске студије из Београда и Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске из Бањалуке.

Скуп је одржан у Административном центру Владе Републике Српске, а учесници су били Душан Павловић, директор Центра за друштвено политичка истраживања Републике Српске, др Владе Симовић, ванредни професор Факултета политичких наука у Бања Луци, др Миша Ђурковић, директор и научни саветник Института за европске студије у Београду, мср Љубиша Маленица, политиколог, Дражен Вишњић, саветник за научно технолошки развој МНРВОИД Републике Српске, др Драган Дакић, доцент на Правном факултету у Крагујевцу, др Јован Мирић, редовни професор Филозофског факултета у Београду, мср Сања Сумоња, психолог, Тамара Тодоровић, психолог и др Душан Илић, научни сарадник Института за европске студије у Београду.

Презентоване су и анализиране теме од изузетног значаја за будућност српског друштва: улога породице у контексту менталног здравља нације, утицај на редефинисање основних темеља породице, реформе српског породичног законодавства, међународноправна заштита менталног здравља и обавеза државе, сексуализација, биоетика и изазови за ментално здравље, канали либералне субверзије друштвених структура, националне мере заштите деце и младих од штетних садржаја на интернету, ратна траума Срба у 20. веку и ментално здравље деце и малолетника из перспективе поступања полицијских службеника.