Фондација Свети Архангели помаже обнову Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену

19.12.2022.

На Светог Николу стигла је вест да су издате све административне дозволе за обнову Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену.

Фондација Свети Архангели се придружује обнови молитвама Светог Николе и уз Божју помоћ!

Храм Светог Николе у Призрену једна је од наших светиња на Косову и Метохији, коју су у лето 1999. године минирали албански екстремисти. Помиње се у Светоарханђелској хрисовуљи, којом је цар Душан цркву приложио својој задужбини, Манастиру Свети Архангели код Призрена.

Непосредно пре разарања, Покрајински завод за заштиту споменика културе је објавио књигу са историјском грађом о Рајковој цркви у Призрену, под називом „Старине Косова и Метохије“.

Црква је средњевековна задужбина Рајка Киризмића, српског властелина из Призрена. Споменик је културе од изузетног значаја. Након што је саграђена у 14. веку, порушена је у време Турака, а нарочито је пострадала 1795. године, у походу скадарског паше Махмута Бушатлије. Приликом уређивања митрополитске баште 1857. године, откривени су темељи светиње и црква је обновљена. Све до изградње Храма Светог Ђорђа у Призрену 1887. године, Рајкова црква је била најраспрострањеније светилиште у којем се служила Литургија.

У годинама после погрома 2004. године, црква је, на жалост, постала депонија.

Након 1857. године, здање је проширено и покривено дрвеним кровом. Иконостас је урадио сликар Сергије Димовић из Козане у Грчкој, док је фрескописац остао анониман.

Након обнове у 19. веку, светиња је вишеструко добила на значају, јер је у то време Богородица Љевишка била претворена у џамију. Зидови Рајкове цркве су од камена, дебљине до 80 цм, што је свакако било од значаја, приликом покушаја потпуног уништења цркве.

Некада је црква имала куполу у наосу, на шта упућује површина кружног облика свода у том делу.

Црква има посебан историјски, културни и верски значај. Покрајински завод за заштиту споменика припремио је пројекат обнове.

Доброчинство је увек било присутно у традицији српског народа, пре свега као израз љубави према ближњем и данас нам је неопходно више него икад.

Позивамо све православне Србе да испунимо Светолазаревски завет и не дозволимо отимање и рушење наших светиња. Заслужимо и сачувајмо пред Богом наше Косово и Метохију, јер је то питање нашег духовног бића, са којим се рађамо, растемо, живимо и умиремо.

Обновимо Рајкову цркву у Призрену и будимо јединствени и благодарни, свако према својим могућностима.

Заједно, до потпуне обнове Цркве Светог Николе (Рајкове) у Душановом Призрену!